6ª FIRA DEL VI I LA GASTRONOMIA D’ESPARREGUERA – 18 i 19 d’octubre

 

6ª FIRA DEL VI I LA GASTRONOMIA D’ESPARREGUERA

 

🗓 Divendres 18 d’octubre
📍 Sopar de gal.la de la Fira, a Ca n’Estruc

Hora: 20h
Lloc: Ca n’Estruc (Carretera d’Esparreguera a Olesa)

Sopar de gal·la de la Fira, visita a les vinyes i les bodegues, amb degustació de vins en procés.
Aforament limitat a 16 persones, els interessats a participar-hi cal que contactin amb l’Associació Cultural Gastronòmica els Sentits a jaumeielssentis@gmail.com

 

🗓 Dissabte 19 d’octubre
📍 Plaça del Centre – Esparreguera

 

Programació de la fira

⏰ 10h  Esmorzar de forquilla maridat amb vins de Ca n’Estruc amb en Siscu Martí 📍  al restaurant de Cal Sant.

⏰ De 10 a 13.30h Preparació dels plats participants al 1r Concurs d’olles ferroviàries de Catalunya dedicat a la cuina catalana.

⏰ 12h Presentació de cervesa artesana d’Esparreguera.

⏰ De 12.30 a 14h 2a edició del Concurs amateur de tast de vins i begudes per a parelles a càrrec de l’Associació Cultural Gastronòmica Els Sentits. Els interessats a participar en el concurs de tast hauran d’inscriure’s a Cal Sant abans del dia 18 d’octubre.

⏰ De 13.30 a 15h Tast i deliberació dels plats del 1r Concurs d’olles ferroviàries de Catalunya.

⏰ 17h  Inici de la Fira.

⏰ De 17.30 a 18h Lliurament de premis dels concursos de tast i de cuina d’olla ferroviària.

⏰ 18h Mostra de swing a càrrec de Moreneta Swing.

⏰ 18.30h Inauguració de la Fira a càrrec de l’alcalde d’Esparreguera.

⏰ De 20.30 a 22.30h Música en directe a càrrec del grup Calet Versions.

 

Aquesta Fira és organitzada per l’Associació  Cultural Gastronòmica Els Sentits amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Venda de tiquets a Cal Sant i a l’estand de l’organització.

 

1r Concurs d’olles ferroviàries de Catalunya

La 6a Fira del Vi i la Gastronomia acollirà el 1r Concurs d’olles ferroviàries de Catalunya, una tradició culinària procedent del nord de l’estat, que comença amb la inauguració del ferrocarril de la Robla el 1894 per carregar carbó a les mines de Lleó i Palència i portar-lo a Valmaseda per a subministrament dels alts forns de Biscaia.

La manca d’hostaleria en tot el recorregut per a poder menjar calent durant els llargs i lents dies d’intensos freds va ser el motiu per a la creació en els tallers ferroviaris de Matapuerca de l’Olla Ferroviària. Al principi es cuinava a la màquina aprofitant la calor del vapor, poc temps després, ja es construïen cuines portàtils a carbó per a poder cuinar a qualsevol vagó o lloc. L’eficàcia d’ús i la qualitat dels guisats aviat la va fer coneguda i popular a tot el país basc i Lleó.

A Catalunya es fabrica una olla ferroviària especial i exclusiva que pot ser utilitzada amb total neteja i seguretat a la cuina de qualsevol habitatge. En aquest primer concurs tots els participants ho faran amb aquestes olles ferroviàries catalanes i cada participant cuinarà una recepta de la cuina catalana diferent, com pollastre farcit, costella adobada, cargols, cua de vedella, escudella, mongetes amb sèpia, “callós”…

Amb aquestes cuines de carbó recuperem els autèntics sabors que tenien les receptes de la nostra estimada tradició culinària i que els moderns sistemes de cocció ens estan fent oblidar.

Més informació a www.olla-ferroviaria-alcala.com

 

Restauradors
La Volta
Flor de Sal
Cal Duran
Olla Ferroviària

Cellers i bodegues
El rebost del Montserratí
Ca n’Estruc
Ramon Canals
Celler Bellaserra
Josep Foraster
Castillo de Monjardin
Caves L’Origan
Celestia
Mas oliver
Bernavi