Activitats per la gent gran

Les activitats adreçades a la gent gran que es realitzaven a les instal·lacions del Centre Dual es reprendran a partir de l’1 d’octubre. Aquelles que estan organitzades per l’Ajuntament s’iniciaran a principis de mes, mentre que les que gestiona l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera és previst que es posin en marxa unes setmanes més tard, ja que l’entitat està a hores d’ara en període d’inscripcions i preparant els grups i el calendari. El fet que s’adrecin a un col·lectiu de persones especialment vulnerables fa que s’hagin extremat les mesures de seguretat, amb ràtios reduïdes, desinfecció d’espais i protocols d’actuació en cas de detectar-se un positiu. Malgrat tot, es podran posar en marxa la majoria d’activitats que s’hi realitzaven anteriorment, excepte el ball, que actualment no està permès per motius sanitaris.

El Centre Dual va ser dels primers equipaments que es van tancar, l’11 de març, a causa de la pandèmia. Ara gairebé 7 mesos després, reprendrà l’activitat, tant l’organitzada directament per l’Ajuntament com la de l’Associació de Jubilats i Pensionistes, que té la seu en aquest equipament. Les primeres en posar-se en marxa seran les activitats municipals: els tallers de memòria, risoteràpia, musicoteràpia i també ioga, que anteriorment es feia a les aules de l’Escola Municipal de Música i Dansa, però aquest curs es trasllada al Centre Dual, com a conseqüència de la posada en marxa del cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’actuació teatral que s’ha començat a impartir a l’escola. La coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, afirma que la gent gran ha de reprendre les activitats, ja que la manca de contacte està provocant efectes en la socialització, però subratlla que “hem de ser molt curosos en l’estricta aplicació de les mesures de seguretat, com les restriccions d’aforament i usos d’espais, perquè parlem de persones que són especialment vulnerables a la malaltia”.

D’altra banda, des d’aquesta setmana la junta de l’Associació de Jubilats i Pensionistes ja treballa organitzant els espais i el calendari de les seves activitats. La presidenta de l’Associació de Pensionistes i Jubilats d’Esparreguera, Teresa Roca, ha explicat que “hi ha molta gent que viu sola i venir aquí és com tenir una segona família, venen a xerrar i a fer tertúlia, perquè tots necessitem dialogar amb persones de la mateixa edat i que es troben en la mateixa situació”. L’entitat, que actualment té 600 socis, organitzava fins al curs passat 19 activitats i comptava amb 22 monitors i entre 300 i 400 persones usuàries. La presidenta ha apuntat que “estem molt animats per poder començar, però també hem de tenir present que el coronavirus no ha marxat i hem d’anar amb molt de compte i respectar totes les mesures de prevenció”. En la situació sanitària actual, algunes de les activitats, com el ball, no es podran mantenir i també caldrà reestructurar grups per a respectar la ràtio màxima de 10 persones. Tots aquells que hi estiguin interessats s’han de posar en contacte amb l’associació a través del telèfon 93 777 55 06.

Setmana de la gent gran
Esparreguera celebra a partir de dilluns que ve, 28 de setembre, la Setmana +65, amb xerrades adreçades a la gent gran i un concert de cloenda final. Aquest any, a causa de les mesures de prevenció de la Covid-19, les activitats es faran majoritàriament a través de Ràdio Esparreguera, que cada dia a partir de 2/4 d’1 del migdia, entrevistarà a diferents professionals i persones per a tractar diferents temes d’interès per a la població de més de 65 anys. La programació començarà dilluns amb una entrevista a la regidora de la Gent Gran de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, i al Dr. Joaquim Ripollès, metge endocrinòleg de l’Hospital de Martorell per parlar sobre l’alimentació en les persones grans. Dimarts estarà dedicat a la salut amb M. Àngels Martínez, treballadora social del CAP d’Esparreguera i Abrera, i el Dr Álvaro Guayar, metge especialista en geriatria.

Dimecres Francesc Ferrer, professor de cuina, ens explicarà com cuinar gastant pocs diners i reaprofitant ingredients que tenim a casa. Dijous la temàtica protagonista serà la sexualitat en les persones grans amb l’entrevista a Mercè Rull Giner, presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat, i també es parlarà amb els membres del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat. Divendres l’emissora municipal entrevistarà a l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera i diumenge, a les 6 de la tarda, la plaça del Centre acollirà el concert de cloenda amb el grup Orgue de Gats. Les places són limitades a 150 persones, motiu pel qual serà obligatori accedir-hi amb tiquet d’entrada (gratuït), que caldrà passar a recollir al vestíbul del Centre Dual el dimecres 30 de setembre, de 4 a 7 de la tarda. Totes les persones assistents hauran de portar mascareta i respectar la distància de seguretat.