Baixes, però amb cautela

Segons el portal dadescovid.cat, la taxa de risc de rebrot per Covid-19 a Olesa de Montserrat, si bé continua sent molt alta, ha baixat respecte a la setmana passada. L’índex és de 433 i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) de 0,87, és a dir, cada 10 persones amb el virus contagien a menys de 9 persones. La situació a Olesa de Montserrat és similar a la de la resta de municipis de la comarca i Catalunya, on  el risc de rebrot i la velocitat de contagi continua alt. Davant la situació, la Generalitat ha prorrogat les mesures de restricció de la mobilitat nocturna 15 dies més.

Segons les dades facilitades pel CAP, en aquests moments hi ha 88 persones positives amb seguiment domiciliari. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP Olesa ha realitzat ja 4.941 tests. El CAP continua multiplicant el nombre de proves PCR per intentar tallar la cadena de contagis, i alhora, ha iniciat la realització de tests d’antígens (molt més ràpids). Concretament, entre l’1 i el 5 de novembre van fer 108 test antigènics, dels quals 13 van ser positius i 95 negatius.

Des de l’Hospital comarcal de Martorell han informat l’Ajuntament que hi ha dues persones d’Olesa ingressades al centre hospitalari, cap d’elles a l’UCI.

Quant a les residències d’Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, tres són verdes (és a dir, no tenen cap positiu), dues grogues (per l’aïllament preventiu per nous residents) i una vermella, concretament la residència Santa Oliva, pel positiu d’una persona del personal sanitari. De seguida que es va conèixer aquest positiu es van fer proves PCR a tota la plantilla i als residents, i totes han sortit negatives.

Pel que fa a la situació a les escoles d’Olesa, a data d’avui hi ha cinc grups confinats de diferents centres, si bé al portal Traçacovid apareixen deu grups, ja que les dades no estan actualitzades a data d’avui. Els que a dia d’avui tenen grups confinats són l’escola Josep Ferrà i Esteva i l’institut Creu de Saba (un grup cada centre confinat fins dijous), l’institut Daniel Blanxart (dos grups confinats fins divendres), i l’escola Daina-Isard (tenen alguns alumnes però cap grup sencer). Per tant, la situació als centres variarà al llarg de la setmana, ja que hi haurà grups que acabaran el confinament i, si es detecten nous positius, hi podria haver nous grups confinats.

Les dades sobre la incidència de la pandèmia a tots els municipis de Catalunya es poden consultar al portal web dadescovid.cat; mentre que la situació a les escoles es pot fer al portal https://tracacovid.akamaized.net/

El “toc de queda” a partir de les 22.00h es prorroga 15 dies més

La Generalitat ha prorrogat per 15 dies més les mesures de restricció de la mobilitat nocturna per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya previstes a la Resolució SLT/2620/2020, de 25 d’octubre, en els termes següents:

 • Resten prohibits tots els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 22.00 hores i les 06.00 hores. S’exclouen d’aquesta prohibició els següents desplaçaments de caràcter essencial, que caldrà justificar adequadament:
  • Desplaçament per assistència sanitària d’urgència i per anar a la farmàcia per raons d’urgència, sempre que sigui la més propera al domicili, així com per assistència veterinària urgent.
  • Desplaçament de persones treballadores i els seus representants per anar o tornar del centre de treball en els casos en què el treball no es pugui realitzar en modalitat de treball a distància o teletreball. S’hi inclouen, en tot cas, els desplaçaments de persones professionals o voluntàries degudament acreditades per realitzar serveis essencials, sanitaris i socials.
  • Retorn al domicili des de centres educatius, activitats culturals permeses i recollida a l’establiment en els serveis de restauració.
  • Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables. S’hi inclouen els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior per al seu benestar emocional o de salut, quan estigui degudament justificat per professionals sanitaris o socials amb el certificat corresponent. També s’hi inclouen els desplaçaments necessaris per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents.
  • Actuacions urgents davant d’òrgans judicials.
  • Retorn al lloc de residència habitual després d’haver realitzat les activitats permeses detallades anteriorment.
  • Cura de mascotes i animals de companyia durant el temps imprescindible i sempre de manera individual en la franja horària compresa entre les 04.00 i les 06.00 hores.
  • Causa de força major o altra situació de necessitat justificada.
  • Igualment, durant l’horari de restricció de la mobilitat es permet la circulació de vehicles per als desplaçaments permesos.
 • L’horari d’obertura al públic de les activitats permeses és el corresponent a cada activitat, sense que en cap cas pugui superar la franja entre les 06.00 hores i les 21.00 hores, o la franja entre les 06.00 hores i les 22.00 hores en cas d’activitats culturals permeses i per a la recollida a l’establiment en els serveis de restauració. En el cas de l’activitat de prestació de serveis de restauració a domicili, aquesta es pot prestar en la franja compresa entre les 06.00 hores i les 23.00 hores.

Actuació de la Policia Local per concentracions durant l’horari de “toc de queda”

La Policia Local d’Olesa, conjuntament amb Mossos d’Esquadra, ha hagut d’actuar en diferents convocatòries de concentració a la Plaça de Catalunya les nits dels caps de setmana, just quan arrenca l’hora del “toc de queda”. En totes les concentracions la Policia Local s’ha assegurat que no es produïssin aldarulls i ha aixecat acta de denúncia a la persona organitzadora així com a assistents a l’acte, que han estat identificats pels agents i denunciats per l’incompliment de les mesures COVID19. En total aquest cap de setmana s’han identificat 12 persones.

La Policia Local recorda que l’incompliment de les mesures decretades per les autoritats sanitàries poden comportar sancions que van dels 300€ als 30.000€.

En cas de manifestació o concentració cal informar-ne prèviament a l’administració per mitjà d’un escrit de comunicació. En cas de no ser comunicades la Policia Local procedirà a la seva denúncia.

L’Ajuntament d’Olesa vol insistir que ningú està fora de risc i cal que tothom sigui estricte amb les mesures de seguretat, que busquen la contenció de l’activitat social per aturar la transmissió de la COVID-19 i protegir la salut de la població. Cal extremar les precaucions (rentant de mans, distància de seguretat i mascareta) i restringir a allò imprescindible qualsevol interacció social per evitar mesures més restrictives.