Camí de les Batalles

Segueix el camí de les batalles contra l’invasor francès que van tenir lloc al Bruc el 6 i el 14 de juny de l’any 1808, unes batalles molt significatives dins el període conegut com la guerra del francès enfront els exèrcits de Napoleó.

L’inici del recorregut és a la plaça que hi ha davant de l’edifici de Can Casas (patrimoni històric i artístic local), on es troba l’actual ajuntament del Bruc.

Iniciem la marxa en direcció nord, per la BV-1104 o antiga N-II, en lleuger ascens cap al monument del Timbaler; l’estàtua data de 1960 i és obra de l’escultor Frederic Marès.

Deixant l’escultura a la nostra esquerra, continuarem en direcció al Bruc de Dalt, per una pista asfaltada amb rengleres de plataners en ambdues voreres. Arribarem al nucli urbà i ens hi endinsarem pel carrer de la dreta, i just al final, a la vorera dreta, trobarem una font on podrem proveir-nos d’aigua.

Arribarem a una placeta on comença una pista de terra amb un rètol del Parc Natural que impedeix la circulació de vehicles de motor i des d’aquest punt anirem seguint la pista i les indicacions del camí de les Batalles.

Comencem a veure, ja de més a prop, la perfilada zona d’Agulles de la serralada montserratina.

Passem per davant d’un parell de cases i arribem a un petit pont que ens serveix per salvar el Torrent de l’Illa tot fent un revolt bastant pronunciat a la dreta.

Arribem a una cruïlla que ens marxa de la pista principal cap a l’esquerra, la seguim en direcció a Can Maçana pel camí de les Batalles (indicadors).

És un camí ascendent que circula entre el Torrent de l’Illa a la nostra esquerra i el Torrent de la Diablera a la dreta, per fer cap a una cruïlla de quatre camins en forma de forquilla. Seguirem recte les indicacions dels senyals cap a Can Maçana.

El filat que trobareu a ambdues bandes del camí correspon a la Iniciativa Guardabosc, engegada el 2009; més endavant trobareu plafons explicatius del projecte.

En els espais més oberts podem gaudir del paisatge de la zona dels Pallers, a la dreta, i un xic més amunt, de la regió d’Agulles.

Deixem a la nostra dreta unes arnes d’una explotació apícola i, després d’un pronunciat però curt pendent, arribem a una nova cruïlla. Seguirem a l’esquerra i passarem pel costat dels dipòsits de recollida d’aigües pluvials.

Trobarem encara algun indicador més del camí de les Batalles i passarem per sota de les ruïnes de Sant Pau Vell.

Unes petites baixades i pujades amb ziga-zagues ens acabaran de dur, sempre seguint els senyals del camí de les Batalles, a l’àrea de Can Maçana, destí final del nostre recorregut, a una alçada de 715 m.

 

Fitxa tècnica

Dificultat                    Baixa

Distància                    4,6 km

Durada                      1 h 30 min

Indret de sortida         Ajuntament del Bruc

 

 

Font: Patronat de la Muntanya

Tags: