Contra el masclisme

L’Ajuntament d’Abrera es suma a la nova campanya de sensibilització contra el masclisme, impulsada per l’Institut Català de les dones. Amb el lema “Diposita aquí el teu masclisme”, la iniciativa pretén reconèixer i desmuntar el masclisme per llençar-lo directament a la paperera.

La campanya consisteix a fer visible en les papereres públiques aquest lema i per a això s’han elaborat uns adhesius per poder reforçar el missatge i donar suport a aquesta campanya que ja compta amb la complicitat de molts municipis catalans. Amb aquesta acció es vol visibilitzar aquesta realitat per a poder aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones.

Cal parlar i reconèixer aquesta realitat per a poder eliminar la desigualtat social que genera i deixar de minimitzar els “micromasclismes” quotidians que sustenten l’estructura que el fonamenta, reproduint el mateix sistema; d’opressions i violències vers les dones.

Des de l’Ajuntament d’Abrera, com a municipi declarat 100% feminista, tenen la convicció que cal poder fer conèixer millor el significat dels conceptes feminista i masclista, ja que malauradament aquests conceptes encara es confonen massa sovint i en cap cas, són antònims.

La regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+, Montse Navarro, ha destacat que “amb aquesta campanya de sensibilització amb l’acció de posar els adhesius “diposita aquí el teu masclisme”, a les papereres del nostre municipi,  volem donar  visibilitat a una problemàtica present i real  a la nostra societat, i que cal reconèixer aquesta realitat  per poder eliminar la desigualtat social que genera, i cal que treballem tots i totes juntes per poder eliminar-la. Aquesta acció avançada als diferents actes que es faran durant tot el mes de novembre, per commemorar el dia 25N, el Dia Internacional contra la Violència Masclista, que aquest any serà diferent a causa de la situació sanitària tant greu que estem vivint per la pandèmia de la Covid-19. Es faran actes i accions reivindicatives, la majoria via xarxes socials,  però amb la mateixa força que ens representa a aquest municipi. Abrera continua dient PROU!“.

 

Definició de masclisme

Segons la Llei 2008 del Dret de les dones a erradicar la violència masclista “el masclisme és el concepte que de forma més general defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que, alhora, ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior. La violència contra les dones és l’expressió més greu i devastadora d’aquesta cultura, que no només destrueix vides, sinó que impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones”.

Definició de feminisme

“El feminisme és un moviment social i polític que s’inicia formalment a finals del segle XVIII i que suposa la presa de consciència de les dones com a grup o col·lectiu humà, de l’opressió, dominació i explotació de la qual han estat i son objecte per part del col·lectiu d’homes en el marc del patriarcat sota les diferents fases històriques de model de producció, la qual cosa les mou a l’acció per a l’alliberament del seu sexe amb totes les transformacions de la societat que calgui”, escriu la insigne sociòloga Victòria Sau al Diccionario ideològico feminista (Ed. Icària. Edició 1990).

 

Tags: