El CAP d’Olesa se reorganitza

Davant el clar empitjorament de les dades de contagi a tot Catalunya i a Olesa de Montserrat, alhora que pel fet que s’ha donat ja alguna baixa entre el personal sanitari, el CAP Olesa ha hagut reordenat la seva atenció de cara a les properes setmanes, com ja va haver de fer amb l’esclat de la pandèmia. El director del CAP Olesa, Carles Martí, ha explicat que “la situació es complicada, ja que els positius per covid-19 s’han incrementat molt. A més, tenim professionals de baixa i per tant, hem d’intentar mantenir allò que és prioritari”. Per aquesta raó, el CAP prestarà assistència prioritzant l’atenció a urgències, aquelles patologies relacionades amb la covid-19 i també l’atenció a pacients fràgils i de residències.

Aquesta suma d’esforços en l’atenció a les persones vulnerables i casos per covid-19 farà que es deixi de prestar atenció presencial amb agendes nominals (les que es sol·liciten per al metge de capçalera), situació a la qual s’havia anat tornat de manera gradual en els darrers mesos. Per tant, es tornarà a limitar de manera més estricta la presència física de persones a l’interior del CAP. L’objectiu, ha remarcat Carles Martí, és evitar concentració de persones dins el CAP i per tant, riscos de contagis entre ciutadania i professionals.

El personal mèdic continuarà atenent aquells casos no urgents de manera telefònica o a través d’e-consulta, si bé en aquests casos “podrà atendre o respondre qualsevol metge de l’equip”, i no únicament el metge de referència assignat.

De fet, el retorn a la normalitat no ha estat possible des de l’esclat de la pandèmia, el passat mes de març. L’alteració principal es produeix pel fet que el centre ha de destinar professionals, tant metges com personal d’infermeria, a atendre específicament casos covid (amb tot el que comporta de tests diagnòstics)  i també a les residències de gent gran, i aquest fet fa que que no es pugui realitzar tota la activitat habitual. Quan hi ha pics de casos covid, la majoria d’esforços s’han de destinar a atendre’ls per tal de detectar el major nombre possible de casos i poder tallar les cadenes de contagi i protegir així la població. En aquest cas, ha destacat Carles Martí, “l’esforç realitzat és el que ens ha portat a tenir una situació de control a les residències, i que ha permès vacunar el 98% del cens de plantilla i residents de les residències d’Olesa”.

El director del CAP Olesa ha assegurat que “es continuarà realitzant un monitoratge continu de la situació epidemiològica per poder realitzar, en el moment en que es pugui, els canvis necessaris per tornar a una certa normalitat”, si bé de moment s’ha previst que aquesta situació s’allargui durant quatre setmanes.

Carles Martí ha insistit que l’atenció d’urgències està garantida de 8 del matí a 8 del vespre, i a partir d’aquest horari l’atenció es fa al CUAP que hi ha a Sant Andreu de la Barca, l’hospital comarcal de Martorell o el telèfon d’emergències 112. Des del CAP s’aconsella trucar-hi abans si es necessita atenció urgent, i especialment si la persona té símptomes compatibles amb la covid-19, per tal que li indiquin la manera de procedir correctament. Per a consultes no urgents es pot demanar atenció telefònica o bé fer una e-consulta a través del portal La meva Salut.

El director del CAP Olesa, Carles Martí, ha reiterat la necessitat que la ciutadania extremi totes les mesures de precaució (mascareta, rentat de mans, distància, ventilació) i segueixi totes les restriccions que hi ha en vigor.