Gran Recapte d’Aliments a Catalunya

“Ningú està preparat per a la pobresa, però junts podem fer-hi front”
El Gran Recapte és imprescindible per a donar resposta a la demanda social d’aliments
 Impulsada pels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya, ahir s’ha presentat la 13a edició del Gran Recapte, la recollida se celebrarà del 19 al 27 de novembre, tornarà a ser virtual i aquest any se suma la participació del petit comerç amb donacions mitjançant una App
 Els voluntaris i les voluntàries seran presents als supermercats els dies 19 i 20 de novembre per animar a participar a la ciutadania
 Calen 10.000 persones voluntàries, el registre és molt senzill a la web www.granrecapte.com
 L’emergència COVID social és persistent, s’ha incrementat el nombre de persones ateses pels Bancs dels Aliments en un 35%, en aquest context el Gran Recapte és imprescindible per a poder donar resposta a la demanda social d’aliments
 Els quatre Bancs dels Aliments porten distribuïts des de principis d’any 23.284.665 quilos a 267 mil persones de mitjana mensual.

Ahir s’ha presentat la que serà la 13a edició del Gran Recapte d’Aliments, una de les fites solidàries més importants que se celebren a Catalunya i que es durà terme entre el 19 i el 27 de novembre, impulsada pels Bancs dels Aliments. La campanya tornarà a ser amb donacions monetàries als diferents punts de recollida, que es destinaran a l’adquisició i distribució d’aliments. L’any passat es van aconseguir més de 7 milions d’euros que van permetre aprovisionar més de 5 milions de quilos d’aliments, tant bàsics (oli, llet, pasta, arròs) com altres d’alt valor nutritiu (ous, peix o pollastre).
La relaxació de les mesures anti COVID facilitarà la participació del voluntariat, que estarà present als punts de recollida, els dies 19 i 20 de novembre, per animar a la ciutadania a fer donacions a les línies de caixa. Es preveu que caldran unes 10.000 persones. El registre del voluntariat és molt senzill, es fa a través de la web www.granrecapte.com
La principal novetat d’aquesta edició és la incorporació del petit comerç. A través d’una nova APP es pot digitalitzar tot el procés de donació. Aquesta APP, dissenyada amb l’assessorament de KPMG i desenvolupada per la start-up OARO, permet de manera molt senzilla i en només 3 clicks registrar una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga. Mitjançant la tecnologia blockchain, les donacions queden registrades i es vinculen a una entitat social de la mateixa localitat o barri, per tal que, un cop finalitzada la campanya, s’adquireixin els productes d’alimentació que més necessitin amb el saldo disponible en cada establiment.
Segons Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments de Barcelona “la incorporació del petit comerç era un tema pendent pel Gran Recapte i enguany hem trobat la fórmula, a través d’una APP àgil i senzilla de facilitar les donacions als establiments i crear xarxa amb les entitats socials del seu entorn. Una xarxa que ha estat cabdal durant la pandèmia, quan el teixit social i veïnal s’ha organitzat per a fer front a les necessitats que han sorgit. Aquesta nova acció reforça unes aliances prèviament establertes i les relaciona amb el comerç de proximitat.
En la mateixa setmana en què se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació (16 octubre), Dia Mundial de la Pobresa (17 octubre) i Barcelona Capital de l’Alimentació Sostenible, els Bancs dels Aliments posen el focus en la garantia del Dret a l’Alimentació. 267 mil persones son ateses actualment per aquestes entitats, per a contribuir a garantir el seu accés a una alimentació suficient i saludable. La taxa de pobresa a Catalunya, segons l’IDESCAT se situa en un 26’3% de la població i la de pobresa severa en un 6’2%. Des de gener a setembre de 2021 els quatre Bancs dels Aliments porten distribuïts més de 23 milions de quilos d’aliments, i l’any 2020 es van distribuir un 22% més d’aliments que abans de la pandèmia. Un esforç molt notori que ha estat possible gràcies a les ajudes de la ciutadania, les administracions i les empreses. És per això que Roser Brutau, presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, ha volgut recordar que “en aquest context, el Gran Recapte és imprescindible per a poder donar resposta a l’elevada demanda social d’aliments i animen a la ciutadania a participar en les accions del voluntariat i fent donacions”
FORMES DE PARTICIPACIÓ:
Per a ser voluntari del Gran Recapte cal registrar-se, de manera molt senzilla, al web www.granrecapte.com.
Per a fer donacions:
WEB www.granrecapteonline.com del 11 de novembre fins al 11 de desembre, es podran fer donacions a través de la web granrecapteonline.com..
SUPERMERCATS: Des del 19 al 27 de novembre es podran fer donacions monetàries a les caixes a través d’un codi. Els dies 19 i 20, alguns punts de recollida amb més públic contarà amb la presencia de personal voluntari.
MERCATS I COMERÇ DE PROXIMITAT: Aquest any el Gran Recapte arriba al comerç de proximitat a través d’una APP que permet fer donacions de forma molt senzilla, en només 3 clics, a través del dispositiu mòbil de la botiga. Totes les donacions realitzades es transformaran en aliments que seran gestionats i lliurats a una entitat propera.
BIZUM 33596
Les webs de les diferents cadenes de distribució d’aliments on es podran fer donacions quan els clients facin la compra online.
DIFUSIÓ
*Podeu trobar materials de difusió (dossiers, fotografies, vídeos, imatges…) a l’enllaç:
https://www.dropbox.com/sh/4bzy12jud39r0cf/AACuLnbLEeFd9oN-Kujqmcjpa?dl=0
Espot crida voluntariat 2021:

Més informació
Banc dels Aliments de Barcelona
933 464 404
granrecapte@bancdelsaliments.org
Banc dels Aliments de les comarques de Girona
972 223 463
info@bancdelsalimentsgirona.org
Banc dels Aliments de Lleida
973 257 612
info@bancalimentslleida.cat
Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona
977 757 444
campanyes@bancalimentstarragona.org
Belén Giménez
Banc dels Aliments de Barcelona
933 464 404 – 670278061
comunicacio@bancdelsaliments.org
Josep Maria Pagés
Banc dels Aliments de les comarques de Girona
premsa@bagirona.org
Anna Maria Doladé
Banc dels Aliments de les comarques de Lleida
comunicacio@bancalimentslleida.cat
973257612
Òscar Ologaray
Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona
comunicacio@bancalimentstarragona.org
606423375
@GranRecapteAliments
@GranRecapte
@BancAlimentsBCN
@BancAlimentsGir
www.granrecapte.com
www.granrecapteonline.com
www.bancdelsaliments.org
www.bancdelsalimentsgirona.org
www.bancalimentslleida.cat
www.bancalimentstarragona.org