Itinerari de les Ermites de Montserrat

Situats davant de l’edifici de cel·les Abat Oliba, enfilem amunt pel camí pavimentat que, passant per davant de l’estació inferior del funicular de Sant Joan, es dirigeix cap a la capella de Sant Miquel on arribem per aquest camí formigonat ample.

Arribem al trencall del mirador de la Creu de Sant Miquel (està senyalitzat) que, per a qui es vulgui acostar, ofereix unes vistes impressionants. Uns metres més endavant trobem la Capella de Sant Miquel.

Seguint la pista ascendent descobrirem la bassa de Sant Miquel, vinculada sens dubte als orígens més remots de la capella. Al cap de cinc minuts arribem al Pla de Sant Miquel, on hi ha un encreuament de camins: el que baixa a mà esquerra (creuant el camí principal) cap a la Santa Cova i carretera de Collbató, el que surt planejant, conegut com el Camí de les Bateries, i el que puja amunt direcció Sant Joan.

Prenem aquest darrer, que amb un fort pendent es dirigeix cap al Pla de les Taràntules, una zona planera que trobem abans d’arribar a l’estació superior del funicular de Sant Joan. En el mateix edifici hi ha instal·lada l’Aula de Natura, amb informació sobre la història de la muntanya, les seves característiques climàtiques i la seva fauna i flora.

Dels camins que surten des del Pla, hem d’agafar el de l’esquerra, pel Camí de Sant Joan. Des de la capella de Sant Joan podem continuar una mica més amunt fins a les restes de les antigues ermites de Sant Joan i Sant Onofre, que es trobaven encastades en una llarga escletxa a la roca.

Al llarg de tota la balma es poden veure nombroses talles a la pedra amb molts segles d’antiguitat. La recuperació de l’escala de Jacob també permet accedir a l’ermita de Santa Magdalena.

Des d’aquí tornem a desfer tot el camí de l’anada, fins al Monestir, o tenim l’opció d’agafar el funicular de Sant Joan al Pla de les Taràntules.

 

Fitxa tècnica

Dificultat            Baixa

Distància            7 km

Durada              2 hores (aproximadament)

Indret de sortida Monestir de Montserrat

 

Font: Patronat de la Muntanya