Itinerari de les Ermites Romàniques

Recorregut breu i poc accidentat que ens transportarà a la història del Romànic Català.

L’itinerari és força planer i curt, ideal per passejar per la història del romànic català immers en un esplèndid paisatge, admirar-ne l’encís i submergir-se plenament amb la imatge permanent del massís de Montserrat al fons.

Sortim de la Fassina, un mas molt antic. Al pas del torrent trobem una font d’aigua, caminem un tram pel lateral del la carretera que duu a Sant Cristòfol i agafem el camí a mà dreta direcció a l’Ermita de Sant Jaume.

Seguirem el camí que és un sender de gran recorregut (GR) marcat amb dues franges, una blanca i una vermella. De seguida trobarem un pou d’aigua i uns metres més endavant trobarem un trencall a l’esquerra que ens portarà fins a l’Ermita romànica de Sant Jaume del segle Xll, que podrem observar externament.

Retornant al camí i uns metres més endavant deixarem a mà esquerra dues cases i creuarem el torrent. Més endavant trobem un petit dipòsit i remuntem el camí. Veurem tot seguit extensos camps de cereals amb l’escarpat massís de Montserrat de fons, passarem pel costat d’una caseta de pedra i seguirem el sender marcat uns 300 metres fins el trencall de l’Ermita de Sant Cristòfol.

Tornem a buscar el camí que havíem deixat reprenent el camí principal, seguint però, les indicacions direccionals cap a l’Ermita de Sant Esteve de Marganell. Resseguirem el camí un tram fins a trobar la pròxima cruïlla senyalitzada i girar cap a l’esquerra, deixant enrere el GR-4.

A mig camí trobarem el torrent i la Font del Carner, on ens podem aturar a beure una mica d’aigua, i uns metres més amunt sortirem en una pista ampla on girarem a la dreta de baixada. Aviat veurem l’Ermita romànica de Sant Esteve al fons, a mà esquerra; seguint les indicacions hi arribarem en 5 min.

Val la pena parar-se una estona a l’Àrea de l’Hort del Rector i contemplar la bellesa de l’ermita i l’entorn. Baixarem el camí asfaltat del Casot i quan arribem a la carretera girarem a la dreta i retornarem a la Fassina, el nostre punt d’origen.

 

Nota: L’ermita de Sant Jaume, del segle XII, ja apareix citada l’any 1104, en un document en què els propietaris la donen al Monestir de Santa Cecília de Montserrat. Està força ben conservada tant internament com externament.

L’ermita de Sant Esteve de Marganell és un clar exponent de l’art romànic rural. La primitiva construcció és del segle XIII, d’una sola nau, on destaca un absis semicircular, llis i sense cap finestra. Tenia altar major, capelles laterals i un petit cor.

Sant Cristòfol és una ermita del segle XI, la part frontal fou allargada durant el segle XVII. Cada diumenge s’hi fan misses i es pot contemplar la bona conservació de l’interior.

 

Fitxa tècnica

Dificultat                    Baixa

Distància                    5,5 km

Durada                      1 h 5 min

Indret de sortida         Marganell

 

Font: Patronat de la Muntanya

Tags: