Jaume Porta: “Actualment ja hem superat el límit en tots el sentits, d’organització i d’entorn”

La Marxa del Montserratí, una de les curses més concorregudes i populars de la nostra zona, celebra aquest any la seva 10a. edició. El diumenge 26 de febrer unes 1.200 persones, entre corredors i caminants, es donaran cita a Esparreguera per recórrer l’entorn del Massís de Montserrat en qualsevol dels dos circuits que ofereix aquesta prova no competitiva. Per conèixer més detalls sobre la cursa parlem amb Jaume Porta, president del Club Excursionista Esparreguera.

El Club Excursionista és l’impulsor d’una  cursa que s’ha convertit en un clàssic de la comarca. Com va néixer la iniciativa?

Va sorgir a partir d’unes converses que vam tenir amb dos membres del club, el Pau i el Roger, mentre érem al campament del pic Lenin, l’any 2005. Allà va sortir la idea d’organitzar una caminada, però no va ser fins al 2007 que es va presentar formalment la proposta i el club la va tirar endavant amb el format actual de Marxa.

Quin és l’objectiu de la marxa?

Bàsicament donar a conèixer el club i organitzar i consolidar una activitat a l’entorn de Montserrat. La gent ens ho demana.

La marxa ha passat dels 300 inscrits que hi havia com a límit el primer any als 1.200 actuals. Pot créixer encara més el nombre de participants o ja s’ha arribat al màxim?

Crec que actualment ja hem superat el límit en tots el sentits, d’organització i d’entorn. Creiem que el nombre ideal de participació estaria a l’entorn dels 700 marxadors i serà feina de la propera junta aconseguir aquesta participació.

El fet que hi hagi dos circuits a escollir obre la marxa a un ventall ampli de persones. Quin és el perfil de gent que hi participa?

Ja en el primer projecte que es va presentar l’objectiu era fer una marxa comptant amb tothom, des de famílies a corredors, des de joves a gent gran; i sense ser competitiva, tot i que es registrin temps, bàsicament perquè la gent ho demana. La marxa compta amb tots aquests perfils. Els primers anys el percentatge de marxistes era més gran a la marxa curta i amb les darreres edicions això va canviant.

La cursa reuneix només gent del Montserratí o també s’hi apunten persones d’altres indrets?

El grup més nombrós el forma gent d’Esparreguera i de l’entorn de Montserrat i el Baix Llobregat, però també ve gent de fora. En dues edicions va venir un grup de corredors holandesos i també gent del Maresme i Barcelona.

Els dos circuits han variat una mica al llarg de les edicions. La idea és anar canviant cada tres o quatre anys el recorregut?

Hem anat canviant petits trams per variar, però els recorreguts són prou definits. Les dues darreres edicions hem dut la sortida a la plaça de la Serralada per qüestions de logística i seguretat. El llarg és el recorregut que més canvis ha tingut. Un any el vam fer al revés, va ser més dur, i altres anys hem aprofitat un tram del GR6 per un entorn excepcional.

Quant temps de preparació requereix organitzar una cursa com aquesta?

Per organitzar aquesta marxa, hi ha un responsable de coordinar les feines dels que col·laborem, l’Oriol, ell nomena els responsables de les diferents àrees com menjar, patrocinis, controls, samarretes, administracions, logística, etc. Es fan reunions de la comissió de la Marxa des del mes d’octubre i el darrer mes les reunions són constants i el WhatsApp bull.

Quants voluntaris participen en l’organització?

Aproximadament i amb números rodons unes 100 persones.

Recordes alguna anècdota divertida d’alguna de les anteriors edicions?

Més que divertida, va ser especial: la nevada que ens va caure el 2012, li va donar un aspecte molt nadalenc a la Marxa.

Quines altres activitats organitzeu des del Club Excursionista d’Esparreguera?
Al club es fan activitats d’alta muntanya, sortides matinals, xerrades i el mes d’octubre vam fer la projecció de la pel·lícula Jugando a escalar al Teatre de La Passió d’Esparreguera.