JORDI GIBERT: “Treballem per protegir i impulsar la llengua, la cultura i afavorir la cohesió social i l’educació”

Coordinador d’Òmnium Cultural a Martorell

 

Llegeix més…

 

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d’història al servei de la llengua, la cultura i el país que, des de fa sis anys, té secció local a Martorell. Parlem amb el seu coordinador, Jordi Gibert, per conèixer què fa l’entitat a nivell local i comarcal i com viuen els socis la situació política i social de Catalunya.

 

Quan i com va néixer la secció local d’Òmnium Martorell?
Després de la manifestació de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut de Catalunya, un grup de martorellencs  i martorellenques que havíem estat implicats en la celebració de la Consulta per la Independència al nostre poble vam decidir que la millor manera de continuar treballant pel país era fes-nos socis d’Òmnium Cultural i crear la secció local, que es va fundar el 5 de maig de 2012.

 

Com es tradueixen els objectius de l’entitat a escala local? Quines activitats o accions porteu a terme?
Treballem per protegir i impulsar la llengua, la cultura i afavorir la cohesió social i l’educació, i això, a nivell local, ho fem intentant arribar allà a on no hem arribat fins ara. Durant l’any organitzem i participem en moltes activitats lúdiques i culturals, però recentment estem molt contents de l’impuls de dos projectes propis: el projecte Quedem, que propicia trobades entre estudiants de català (molts d’ells nouvinguts) i catalanoparlants: i els Premis Sambori, de narrativa en català, dirigits als alumnes de primària, secundària i batxillerat.

 

Precisament el 16 de març es va fer l’entrega dels Premis Sambori. Hi ha algun martorellenc/a o montserratí/ina entre els guardonats?

Enguany la festa del lliurament dels guardons es va celebrar a Sant Just Desvern i van resultar guanyadores les martorellenques Cristina Abajo, de l’escola Mercè Rodoreda, Irene Guevara, de l’Institut Joan Oró de Martorell, i Pau Mateos, que estudia a l’escola El Puig d’Esparreguera. De la resta del Baix Llobregat Nord, també van resultar guanyadors Gerard Alemany, també de l’escola El Puig i Carlota Carreño, de l’Institut de Collbató. A Martorell aquest any hem incrementat la participació fins a quatre centres, un més que l’any passat. A més dels mencionats anteriorment, hi van participar també l’Institut Joan Oró i l’escola La Mercè. Com ja vam fer l’any passat,  properament farem una festa de reconeixement a tots els alumnes finalistes, als seus mestres i escoles.

 

Quants socis té l’entitat a Martorell? Hi participeu només martorellencs o està obert a persones d’altres municipis veïns?
A Martorell, Òmnium té més d’un centenar de socis i ens consten també molts socis de la resta de municipis del Baix Llobregat Nord. Tot i que alguns d’ells ja participen de les activitats que organitzem, aprofito per animar-los a tots a que s’impliquin i entre tots fem més forta aquesta entitat. Poden contactar amb nosaltres a martorell@omnium.cat.

 

Martorell i, per extensió el Montserratí, és una zona activa en la defensa de la llengua i la cultura catalana?
Sóc dels que penso que sempre podríem fer més per defensar allò que som i lluitar més pel que volem ser demà. Tot i així, encara que amb alguna excepció, penso que Martorell i la resta de municipis de la zona són sensibles a la promoció i difusió de la nostra cultura i de la nostra llengua.

 

Alguns dels vostres programes han pres més força encara amb l’aplicació de l’article 155, que posa en risc les institucions catalanes, com és el cas de la plataforma SomEscola. Està realment en perill el model d’escola catalana?

El model d’escola catalana està sobradament demostrat que és i ha estat un model d’èxit per construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure. Davant dels atacs que rep últimament el sistema d’immersió lingüística a l’escola nosaltres hem de respondre amb una defensa ferma i contundent d’aquest model educatiu.
Fa 6 mesos que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, està a la presó acusat d’un delicte de sedició. Com viviu els membres de l’entitat aquest fet i els registres que s’han fet a la vostra seu central?
Lògicament a l’entitat el fet de tenir el president injustament empresonat es viu amb neguit, però alhora amb la tranquil·litat d’haver fet les coses ben fetes i amb el convenciment d’allò que fem. A hores d’ara ja hem superat els 100.000 socis i el ritme d’altes es manté constant. Aquest és el fet més evident  que la ciutadania reconeix la tasca de la nostra entitat.

 

I, per acabar, com creieu que es resoldrà la situació parlamentària, social i política que viu actualment Catalunya?

Malgrat que la situació és difícil i complexa, tinc plena confiança amb el nostre Parlament i amb el nostre poble, així que, encara que el camí sigui més llarg del que semblava, estic convençut que Catalunya acabarà essent allò que democràticament el poble de Catalunya vulgui ser. Ens han dit tants cops que no podíem que ara ja sabem que ho podem tot.

 

Xarxes socials:

Twitter Omnium Martorell

Facebook Omnium Martorell