JORDI VILADOT: “Volem que la festa torni a arrelar i la gent se la senti seva”

President de Tonis Olesa de Montserrat

Llegeix més…

Després de 12 anys sense Tres Tombs, Olesa recupera enguany les Festes de Sant Antoni Abad, que se celebraran els dies 3 i 4 de febrer amb diferents activitats relacionades amb el món traginer i de la pagesia. Per conèixer més detalls sobre la recuperació d’aquesta cita tradicional parlem amb el president de l’entitat Tonis Olesa, Jordi Viladot.

 

Fins el 2006, i durant més de 30 anys, els Tres Tombs van ser una de les grans celebracions de l’hivern a Olesa. Com va sorgir la idea de recuperar aquesta festa?

Quan vaig venir a viure a Olesa, el 1998, el meu sogre era un dels organitzadors de la festa i jo hi vaig col·laborar fins que es va deixar de fer, el 2006. Ja feia temps que em voltava la idea de recuperar-la, perquè sempre he pensat que és una festa molt maca que recorda temps antics i és també una de les poques celebracions que es fan a l’hivern. Finalment, després d’anar-ho parlant, jo i dues persones més ens hem animat a engegar-ho.

 

Com ha viscut l’entitat aquest any de preparació per tornar a posar en escena els Tres Tombs?

Vam legalitzar l’entitat el setembre de 2016 i durant tot el 2017 hem fet diferents actes de promoció: hem participat a la Fira d’Entitats, a la Fira de Nadal, hem muntat una barra de bar a la Festa Major, hem venut loteria, hem organitzat una exposició… També ens hem donat a conèixer a través de les xarxes socials. I, en els darrers mesos, ens hem dedicat a buscar patrocinadors, subvencions i contactes per poder tirar endavant la festa.

 

Quin serà el programa d’activitats pel cap de setmana del 3 i 4 de febrer?

Durant tot el cap de setmana a la plaça de Catalunya hi haurà un mercat medieval, on l’entitat tindrà un estand per vendre tortells. Dissabte farem l’acte d’entrega de la bandera i, seguidament, hi haurà un concert vermut a la mateixa plaça. A la tarda, l’Esbart Olesà farà balls mallorquins tradicionals i, al vespre, es farà la missa en honor a Sant Antoni. El diumenge començarem amb l’esmorzar traginer, que es farà al costat del cementiri vell, i després s’iniciaran els tradicionals Tres Tombs.

 

Qui serà l’abanderat d’aquesta nova edició dels Tres Tombs?

L’abanderat serà el genet Albert Capellades Martínez, els cordonistes el Biel i el Bernat Capellades Rodríguez i la capitana de bandera, la Sònia Rodríguez García.

 

I quants carros i cavalls participaran a la festa?

Preveiem aproximadament uns 12 carros i 45 cavalls. L’entitat ha comprat un carro, amb una subvenció del 2017 i els diners recaptats en les activitats que hem organitzat. També tindrem carros patrocinats, llogats i algun col·laborador d’Olesa que participarà amb el seu carro. Per ser el primer any, creiem que és una bona xifra i estem contents.

 

He sentit que voleu recuperar una antiga tradició de Sant Antoni relacionada amb el foc. De què es tracta?

A les festes de Sant Antoni de les Balears, el País Valencià i també d’algun barri de Barcelona, celebren una cercavila tradicional amb una persona vestida de Sant, unes màscares i unes fogueres. En això hi està treballant una entitat olesana, Custus Ignis, però – en el moment de fer l’entrevista-, encara no tenim confirmat si ho podrem fer  aquest any o inclourem ja en el programa de l’any que ve.

 

En el programa hi participen altres entitats. Creieu que és important la col·laboració d’altres associacions locals amb l’organització de la festa?

Sí, des del primer moment hem volgut connectar la festa amb el poble, que és la manera de tenir molts col·laboradors, socis i participants i fer que la festa torni a arrelar i la gent se la senti seva. A part de les entitats que ja hem comentat, hem convidat a l’Associació de Disminuïts de Santa Oliva a sortir amb un carro i a l’esmorzar. També participarà l’Escola de Música, que tocarà uns temes durant la benedicció dels cavalls i els animals; la coral infantil de l’Estudi, que acompanyarà els Tres Tombs i la Coral Santa Maria, que cantarà a la missa en honor a Sant Antoni. I també hem convidat a les Majorets.

 

Olesa encara conserva lligams amb el món de l’agricultura i la pagesia o aquest món ja queda molt enrere?

Olesa conserva molt poques coses de patrimoni traginer, hi ha pocs carros i poca gent amb cavalls. En canvi, el patrimoni pagès sí que està més viu, perquè hi ha el Sindicat Agrícola i molta gent que conrea oliveres. De fet, un dels nostres objectius com a entitat és recuperar i conservar patrimoni relacionat amb el món dels traginers i de la pagesia en general.