JOSEP MARIA COBOS: “Hem d’aconseguir que la Colònia Sedó sigui considerada Bé Nacional d’Interès Cultural”

President de l’Associació per a la defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn

Llegeix més…

 

L’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, que s’ha presentat aquest mes de febrer a Esparreguera i a Olesa, neix amb l’objectiu de potenciar i revitalitzar la colònia industrial i el seu entorn natural per convertir-la en un pol d’atracció cultural i turística. Parlem amb el seu president, Josep Maria Cobos, perquè ens expliqui més detalls sobre els objectius i activitats d’aquesta nova entitat.

 

 

Com neix l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó?
L’associació neix per impuls i iniciativa de Gràcia Dorel Ferrer, una esparreguerina exiliada a França, on des de fa anys exerceix la seva activitat docent com a experta en patrimoni industrial a nivell europeu. Al setembre del 2017 es va posar en contacte amb mi perquè feia anys que tenia inquietuds sobre la protecció i el reconeixement del valor de la Colònia Sedó i em va convèncer sobre la necessitat de tirar endavant aquest projecte. I, després d’uns mesos de treball intens, el passat 16 de febrer vam fer l’assemblea fundacional de l’associació.

 

Quina importància va tenir la Colònia Sedó pel desenvolupament econòmic i social de la zona?
La colònia ha marcat durant molts anys el destí, l’evolució política i socioeconòmica d’aquest territori, però la seva importància l’hem de situar a escala espanyola i europea. A nivell espanyol, és la colònia industrial més gran de totes les que van existir i, a nivell europeu, és de les més importants. No només pel que fa a la mida – el nombre de treballadors, més de 2.000, i telers-, sinó també perquè va ser pionera a nivell tècnic. La Colònia Sedó quadruplica l’energia de qualsevol de les altres colònies que trobem al Llobregat perquè el fill del fundador, Josep Puig i Llagostera, va buscar la forma d’augmentar la potència del riu desviant part del seu cabal i canalitzant-lo subterràniament. Tota aquesta estructura després es va transformar en una petita central elèctrica, convertint la Colònia Sedó en la primera de Catalunya que funcionava autònomament.

 

La gent d’Olesa i Esparreguera és conscient del valor que ha tingut la colònia?
Els olesans es troben una mica distanciats de la Colònia Sedó perquè no va causar el mateix impacte econòmic que va tenir sobre Esparreguera. I a Esparreguera hi ha una relació ambigua. Pels joves casi ni existeix i la immensa majoria de la gent no l’ha visitat mai. I per la gent més gran, per una banda era una font de riquesa, però també la presència d’un amo molt poderós que condicionava molts aspectes de la vida del poble. Tot i això, les persones que hi van treballar tenen un record més o menys dolç.

 

Quin és l’estat actual de la Colònia?
La part productiva de la colònia es va anar morint de manera progressiva des de finals de la dècada dels 60 i el 1980 va tancar definitivament, coincidint amb la crisis de la industria tèxtil a Catalunya. La major part de les naus es van convertir en un polígon industrial que, actualment, acull una cinquantena de petites empreses que es dediquen a activitats diverses. També hi ha el museu, propietat del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, que funciona a mig gas. Després hi ha una altra part d’habitatge, on cada cop hi viu menys gent, i un gran espai residencial, on hi havia els habitatges dels obrers, l’escola, el safarejos, la sala recreativa… que és propietat de l’Incasol i que està tancat i en procés de degradació. Actualment la colònia està catalogada com a patrimoni industrial de Catalunya i d’Espanya, però no gaudeix de cap protecció davant de determinades actuacions.

 

I davant d’aquesta situació, quins objectius té l’associació?
A llarg termini volem que la Colònia Sedó es converteix en un pol d’atracció a nivell cultural,  d’oci i turístic, realitzant prèviament les actuacions de conservació, rehabilitació i promoció necessàries per aconseguir-ho. També volem promoure la recerca i la recuperació de la memòria històrica, fixant-nos especialment en la vida de la dona a la colònia. I, en tercer lloc, volem potenciar l’entorn i crear rutes que aglutinin elements que poden resultar d’interès: el riu, zones geològiques, ponts, ermites… Tot això tenint en compte el respecte pels diversos usos que avui té la colònia.

 

Quines són les primeres actuacions que teniu previst fer?
La primera qüestió que hem d’abordar és la protecció de la colònia. Hem d’aconseguir que la Colònia Sedó sigui considerada Bé Nacional d’Interès Cultural.

 

Què ha de fer la gent que vulgui participar en l’associació?
Poden participar en el desenvolupament d’activitats concretes però també poden donar suport al projecte i l’objectiu que perseguim fent-se socis. Si l’associació té l’escalf de molta gent tindrem molta més força.

 

Xarxes Socials:

Twitter Colònia Sedò

Facebook Colònia Sedò