LA FESTA DELS MIQUELETS – 7, 8 i 9 de setembre de 2018 #Olesa

 LA FESTA DELS MIQUELETS 2018
Olesa de Montserrat

Cicle Viu el 1714!

 

PROGRAMACIÓ

 

🗓 Dijous 6 de setembre

18h L’hora del conte amb Mar Mas 📍 Lloc: la Biblioteca Santa Oliva.

 

🗓 Divendres 7 de setembre

19h Conferència “Coneixement i representació de la nostra història” a càrrec de Jordi Miravet, president del Memorial 1714. I presentació de La Festa dels Miquelets 2018.
📍 Lloc: Auditori de la Casa de Cultura (C/ Salvador Casas, 26).
Projecció del vídeo promocional i presentació del programa d’actes de La Festa dels Miquelets 2018 a càrrec de la Sra. Pilar Puimedon, alcaldessa d’Olesa de Montserrat i del Sr. Martí Vallès (Associació Cultural La Festa dels Miquelets).

20h Inauguració de l’exposició: “Barcelona 1714. Jacques Rigaud. Crònica de Tinta i Pòlvora” 📍 Lloc: la Casa de Cultura (C/ Salvador Casas, 26).

 

 

🗓 Dissabte 8 de setembre

9h Mercat barroc. Artesania popular i productes de la terra 📍 C/ Salvador Casas, carrer d’Alfons Sala, plaça de la Sardana i plaça de les Fonts.
Mercat de productes artesanals i alimentaris de la comarca ambientat a inicis del s.XVIII i mostra d’oficis antics.

9h Campaments dels diferents Regiments 📍 Lloc: Parc Municipal.
Campament dels Miquelets: Recreació d’un campament de l’exèrcit català del s. XVIII a càrrec del Regiment de la Diputació del General i del Regiment de Joan Vilar i Ferrer, de l’associació de recreació històrica “Miquelets de Catalunya”.
Campament borbònic: Recreació d’un campament de l’exèrcit borbònic del s. XVIII a càrrec del Regimiento Castilla i del Régiment de “La Couronne” de l’associació de recreació històrica “1707 Almansa Histórica”, Batalla de Almansa Asociación Cultural y Recreación Histórica i del Régiment Anjou, de Miquelets de Girona.
Campament del regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi: Recreació d’un campament de cavalleria català del s. XVIII a càrrec del Regiment Cuirassers de Sant Jordi de l’associació de recreació històrica “Miquelets de Catalunya”, dels Hússars Hongaresos de l’A. R. H. Moià.

10.30h Inscripcions del joc: “Troba el Miquelet” 📍 Lloc: Parc Municipal (campament infantil).

10.30h Ruta “L’Olesa del 1714”  📍 Lloc de sortida: Plaça de Fèlix Figueras i Aragay.
Un viatge a l’Olesa de principis del S.XVIII. Visita guiada a càrrec de l’Arrel Acció Cultural.
Atenció: Places limitades! Inscripció fins a 15 minuts abans de l’hora de sortida al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts.

11h La cuina dels olesans del segle XVIII 📍 Lloc: Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (C/ de l’Església, 39).
Mostra de ceràmica del segle XVIII (fons del CMRO) i visita comentada de les peces i els materials. En record de l’especialista Jaume Morera.

11h Inici del joc “Troba el Miquelet” 📍 Lloc: Parc Municipal (campament infantil. Inici).
El joc es desenvoluparà pels carrers del nucli antic i establiments de la vila d’Olesa.

D’11 a 13h Música de carrer a càrrec del grup Filibusters 📍 pels carrers del mercat barroc.

12h Trobada de Miquelets 📍 Lloc: la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.
Trobada dels regiments de les associacions de recreació històrica: Miquelets de Catalunya (regiment de fusellers i magraners de la Diputació del General “Generalitat”, regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi i regiment de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer); 1707 Almansa Histórica – Regimiento Castilla i Régiment de “La Couronne”;  Miquelets de Girona – Régiment Anjou; Sanguen Honoris – Regiment Molins;  A. R. H. Moià – Hússars Hongaresos; Miquelets del Regne de València – Regiment Mare de Déu dels Desemparats.
Explicació de tots els regiments presents. Seguidament discurs abrandat a la tropa per part del Coronel Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès del Poal, i hissada de la bandera negra al balcó de l’Ajuntament.

12.30h Seguici dels Miquelets 📍 Lloc: Plaça de Fèlix Figueras i Aragay i carrers Salvador Casas, Anselm Clavé, Alfons Sala, Plaça de les Fonts i Plaça Nova.

13h Homenatge al Memorial 158.
Ofrena institucional i salves d’honor als 158 soldats austriacistes morts a Olesa de Montserrat. Seguidament hi haurà un parlament de la Sra. Pilar Puimedon, alcaldessa d’Olesa de Montserrat, i el Cant dels Segadors, interpretat per l’Escolania i Cor Jove Santa Maria d’Olesa de Montserrat.
En finalitzar es farà el relleu de La Flama dels Miquelets. (+ En cas de pluja l’acte es realitzarà a l’església parroquial Santa Maria).

17.30h La Lleva de la Carbasseta 📍 Lloc: la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.
De la mà d’un experimentat Miquelet els petits voluntaris podran practicar els moviments més habituals de la instrucció de l’exèrcit català del segle XVIII.

18.30h Batalla i captura del “capitán Maria” 📍 Lloc: Cal Candi.
Recreació del combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic. Captura del sanguinari capitost borbònic conegut com a “capitán Maria”.

19.30h La Justícia del Poble 📍 Lloc: la plaça de les Fonts.
Execució del sanguinari capitost botifler “capitán Maria” per ésser passejat entre els crits de l’enfurismada població fins a la Plaça de les Fonts, lloc on es procedirà a la lectura del memorial de crims i atrocitats comeses i on s’executarà la sentència popular.

20.30h Vida de campament 📍 Lloc: Parc Municipal.
Explicacions per part dels recreadors dels diferents regiments de com era la vida al campament durant el període de la Guerra de Successió.

20.45h Catalunya a Ultrança! 📍 Lloc: l’Església de Santa Maria.
Recreació del Consell de Guerra de l’exèrcit català d’exterior presidit pel Coronel Antoni Desvalls i de Vergós, el Marquès del Poal, succeït a la vila d’Olesa de Montserrat el 20 i 21 d’agost de 1714, en el seu 302 aniversari. 10 dies abans de l’11 de setembre de 1714, 4000 soldats catalans van intentar des d’Olesa de Montserrat l’impossible.
Dramatització a càrrec d’actors locals i acompanyament musical de repertori barroc amb Lorién Santana i Roma a l’orgue i l’Escolania i Cor jove, dirigits per Eduard Vila i Perarnau.

21.30h Sopar popular 📍 Lloc: Parc Municipal.
Sopar presidit pel Marquès del Poal i els seus miquelets, consistent en: tastet de verema (raïm amb formatge), amanida de blat, porc rostit amb patates aixafades, síndria, vi i aigua. Amb el sopar s’inclou el “plat dels miquelets”. (+ En cas de pluja l’acte es realitzarà al local social de la UEC – Olesa)
Atenció: Places limitades! Recollida de tiquets pel sopar durant el matí al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts. Tiquets anticipats a: Fruites Jobé (Mercat Municipal), Xarcuteria Margarit (C/ Joan Coca, 5), No + Vello (Plaça de les Fonts) i La Vermuteria (C/ Església).

23.30h Ball tradicional amb “ORQUESTRINA TRAMA” 📍 Lloc: l’Escenari del Parc Municipal.
(+ En cas de pluja l’acte es realitzarà al local social de la UEC – Olesa)

 

🗓 Diumenge 9 de setembre

9h Mercat barroc. Artesania popular i productes de la terra.

⏰ 9h Campaments dels diferents regiments 📍 Lloc: Parc Municipal.

11h Combat urbà: assalt a la Vila! 📍 Pels carrers del nucli antic.
Recreació d’un combat urbà entre els carrers i places del nucli antic d’Olesa. En acabar concurs de destresa a càrrec de tiradors dels diferents regiments.

11.30h Taller de jocs del 1714 📍 Lloc: la plaça Fèlix Figueras i Aragay.
Vine a aprendre els jocs del 1714 amb la CIA l’Anònima.

12h Ruta “L’Olesa del 1714” 📍 Lloc de sortida: Plaça de Fèlix Figuers i Aragay.
Un viatge a l’Olesa de principis del S.XVIII. Visita guiada a càrrec de l’Arrel Acció Cultural.
Atenció: Places limitades! Inscripció fins a 15 minuts abans de l’hora de sortida al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts.

12h Taller de dansa barroca 📍 Lloc: la plaça de les Fonts.
Vine a aprendre a ballar amb el mestre de dansa Joan Codina. Música en directe a càrrec d’en Marc Riera.

14h Dinar popular: Àpat del Coronel Joan Vilar i Ferrer 📍 Lloc: Parc Municipal.
Dinar amb els Miquelets consistent en: entreteniments, bufet d’amanida, fideus a la cassola, meló, pa, vi, aigua i cafè.
Atenció: Places limitades! Recollida de tiquets pel dinar durant el matí de dissabte al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts. Tiquets anticipats a: Fruites Jobé (Mercat Municipal), Xarcuteria Margarit (C/ Joan Coca, 5), No + Vello (Plaça de les Fonts) i La Vermuteria (C/ Església).

15.30h Música tradicional amb “Tres quartans La Mitja Lluna” 📍 Lloc: Parc Municipal.

17h “La Pedregada” (Guerra de bombardes de farina) 📍 Lloc: Parc Municipal.
Taller de construcció de “bombardes” de farina i batalla final. No us la perdeu!

18.30h “La Llimonada” 📍 Lloc: Parc Municipal.
Després de “La Pedregada” (guerra de farina) acomiadarem la Festa de la manera més dolça amb una deliciosa llimonada, exclusiva per als participants.

 

 

   En blau la programació especial infantil