LA FESTA DELS MIQUELETS OLESA 2018 – Del 6 al 9 de setembre

 

Cicle Viu el 1714!

📆Divendres 6 de setembre

⏰18h L’hora del conte amb Mar Mas, 📍Biblioteca Santa Oliva.

 

📆Dissabte  7 de setembre

⏰19h Conferència “Coneixement i representació de la nostra història”a càrrec de Jordi Miravet, president del Memorial 1714. I presentació de La Festa dels Miquelets 2018. 📍Auditori de la Casa de Cultura (C/ Salvador Casas, 26).

Projecció del vídeo promocional i presentació del programa d’actes de La Festa dels Miquelets 2018 a càrrec de la Sra. Pilar Puimedon, alcaldessa d’Olesa de Montserrat i del Sr. Martí Vallès (Associació Cultural La Festa dels Miquelets).

⏰20h Inauguració de l’exposició:“Barcelona 1714. Jacques Rigaud. Crònica de Tinta i Pòlvora”, 📍Casa de Cultura (C/ Salvador Casas, 26).

 

La Festa dels Miquelets

📆Diumenge 8 de setembre

⏰9h Mercat barroc. Artesania popular i productes de la terra, 📍carrer de Salvador Casas, carrer d’Alfons Sala, plaça de la Sardana i plaça de les Fonts.

Mercat de productes artesanals i alimentaris de la comarca ambientat a inicis del s.XVIII i mostra d’oficis antics.

⏰9h Campaments dels diferents Regiments, 📍Parc Municipal.

Campament dels Miquelets: Recreació d’un campament de l’exèrcit català del s. XVIII a càrrec del Regiment de la Diputació del General i del Regiment de Joan Vilar i Ferrer, de l’associació de recreació històrica “Miquelets de Catalunya”.

Campament borbònic: Recreació d’un campament de l’exèrcit borbònic del s. XVIII a càrrec del Regimiento Castilla i del Régiment de “La Couronne” de l’associació de recreació històrica “1707 Almansa Histórica”, Batalla de Almansa Asociación Cultural y Recreación Histórica i del Régiment Anjou, de Miquelets de Girona.

Campament del regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi: Recreació d’un campament de cavalleria català del s. XVIII a càrrec del Regiment Cuirassers de Sant Jordi de l’associació de recreació històrica “Miquelets de Catalunya”, dels Hússars Hongaresos de l’A. R. H. Moià.

⏰10.30h Inscripcions del joc: “Troba el Miquelet”, 📍Parc Municipal (campament infantil).

⏰10.30h Ruta “L’Olesa del 1714”.  📍Sortida: Plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

Un viatge a l’Olesa de principis del S.XVIII. Visita guiada a càrrec de l’Arrel Acció Cultural.

Atenció: Places limitades! Inscripció fins a 15 minuts abans de l’hora de sortida al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts.

⏰11h La cuina dels olesans del segle XVIII, 📍Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (C/ de l’Església, 39).

Mostra de ceràmica del segle XVIII (fons del CMRO) i visita comentada de les peces i els materials. En record de l’especialista Jaume Morera.

⏰11h Inici del joc “Troba el Miquelet”, 📍Parc Municipal (campament infantil. Inici).

El joc es desenvoluparà pels carrers del nucli antic i establiments de la vila d’Olesa.

⏰D’11 a 13h Música de carrer a càrrec del grup Filibusters, 📍pels carrers del mercat barroc.

⏰12h Trobada de Miquelets, 📍plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

Trobada dels regiments de les associacions de recreació històrica: Miquelets de Catalunya (regiment de fusellers i magraners de la Diputació del General “Generalitat”, regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi i regiment de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer); 1707 Almansa Histórica – Regimiento Castilla i Régiment de “La Couronne”;  Miquelets de Girona – Régiment Anjou; Sanguen Honoris – Regiment Molins;  A. R. H. Moià – Hússars Hongaresos; Miquelets del Regne de València – Regiment Mare de Déu dels Desemparats.

Explicació de tots els regiments presents. Seguidament discurs abrandat a la tropa per part del Coronel Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès del Poal, i hissada de la bandera negra al balcó de l’Ajuntament.

⏰12.30h Seguici dels Miquelets. 📍Plaça de Fèlix Figueras i Aragay i carrers Salvador Casas, Anselm Clavé, Alfons Sala, Plaça de les Fonts i Plaça Nova.

⏰13h Homenatge al Memorial 158.

Ofrena institucional i salves d’honor als 158 soldats austriacistes morts a Olesa de Montserrat. Seguidament hi haurà un parlament de la Sra. Pilar Puimedon, alcaldessa d’Olesa de Montserrat, i el Cant dels Segadors, interpretat per l’Escolania i Cor Jove Santa Maria d’Olesa de Montserrat.

En finalitzar es farà el relleu de La Flama dels Miquelets. (+ En cas de pluja l’acte es realitzarà a l’església parroquial Santa Maria).

⏰17.30h La Lleva de la Carbasseta, 📍plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

De la mà d’un experimentat Miquelet els petits voluntaris podran practicar els moviments més habituals de la instrucció de l’exèrcit català del segle XVIII.

⏰18.30h Batalla i captura del “capitán Maria”, 📍Cal Candi.

Recreació del combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic. Captura del sanguinari capitost borbònic conegut com a “capitán Maria”.

⏰19.30h La Justícia del Poble, 📍plaça de les Fonts.

Execució del sanguinari capitost botifler “capitán Maria” per ésser passejat entre els crits de l’enfurismada població fins a la Plaça de les Fonts, lloc on es procedirà a la lectura del memorial de crims i atrocitats comeses i on s’executarà la sentència popular.

⏰20.30h Vida de campament, 📍Parc Municipal.

Explicacions per part dels recreadors dels diferents regiments de com era la vida al campament durant el període de la Guerra de Successió.

⏰20.45h Catalunya a Ultrança!📍Església de Santa Maria.

Recreació del Consell de Guerra de l’exèrcit català d’exterior presidit pel Coronel Antoni Desvalls i de Vergós, el Marquès del Poal, succeït a la vila d’Olesa de Montserrat el 20 i 21 d’agost de 1714, en el seu 302 aniversari. 10 dies abans de l’11 de setembre de 1714, 4000 soldats catalans van intentar des d’Olesa de Montserrat l’impossible.

Dramatització a càrrec d’actors locals i acompanyament musical de repertori barroc amb Lorién Santana i Roma a l’orgue i l’Escolania i Cor jove, dirigits per Eduard Vila i Perarnau.

⏰21.30h Sopar popular,📍Parc Municipal.

Sopar presidit pel Marquès del Poal i els seus miquelets, consistent en: tastet de verema (raïm amb formatge), amanida de blat, porc rostit amb patates aixafades, síndria, vi i aigua. Amb el sopar s’inclou el “plat dels miquelets”. (+ En cas de pluja l’acte es realitzarà al local social de la UEC – Olesa)

Atenció: Places limitades! Recollida de tiquets pel sopar durant el matí al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts. Tiquets anticipats a: Fruites Jobé (Mercat Municipal), Xarcuteria Margarit (C/ Joan Coca, 5), No + Vello (Plaça de les Fonts) i La Vermuteria (C/ Església).

⏰23.30h Ball tradicional amb “ORQUESTRINA TRAMA”, 📍Escenari del Parc Municipal.

(+ En cas de pluja l’acte es realitzarà al local social de la UEC – Olesa)

 

📆Dilluns 9 de setembre

⏰9h Mercat barroc. Artesania popular i productes de la terra.

⏰9h Campaments dels diferents regiments, 📍Parc Municipal.

⏰11h Combat urbà: assalt a la Vila!📍Pels carrers del nucli antic.

Recreació d’un combat urbà entre els carrers i places del nucli antic d’Olesa. En acabar concurs de destresa a càrrec de tiradors dels diferents regiments.

⏰11.30h Taller de jocs del 1714, 📍plaça Fèlix Figueras i Aragay.

Vine a aprendre els jocs del 1714 amb la CIA l’Anònima.

⏰12h Ruta “L’Olesa del 1714”.  📍Sortida: Plaça de Fèlix Figuers i Aragay.

Un viatge a l’Olesa de principis del S.XVIII. Visita guiada a càrrec de l’Arrel Acció Cultural.

Atenció: Places limitades! Inscripció fins a 15 minuts abans de l’hora de sortida al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts.

⏰12h Taller de dansa barroca, 📍plaça de les Fonts.

Vine a aprendre a ballar amb el mestre de dansa Joan Codina. Música en directe a càrrec d’en Marc Riera.

⏰14h Dinar popular: Àpat del Coronel Joan Vilar i Ferrer, 📍Parc Municipal.

Dinar amb els Miquelets consistent en: entreteniments, bufet d’amanida, fideus a la cassola, meló, pa, vi, aigua i cafè.

Atenció: Places limitades! Recollida de tiquets pel dinar durant el matí de dissabte al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts. Tiquets anticipats a: Fruites Jobé (Mercat Municipal), Xarcuteria Margarit (C/ Joan Coca, 5), No + Vello (Plaça de les Fonts) i La Vermuteria (C/ Església).

⏰15.30h Música tradicional amb “Tres quartans La Mitja Lluna”, 📍Parc Municipal.

⏰17h “La Pedregada” (Guerra de bombardes de farina), 📍Parc Municipal.

Taller de construcció de “bombardes” de farina i batalla final. No us la perdeu!

⏰18.30h “La Llimonada”,📍Parc Municipal.

Després de “La Pedregada” (guerra de farina) acomiadarem la Festa de la manera més dolça amb una deliciosa llimonada, exclusiva per als participants.