La Palanca, I Festival de Circ Contemporani

EL CIRC MÉS ACTUAL, PER A TOTS ELS PÚBLICS

Esparreguera estrena el seu primer Festival de Circ Contemporani sota la direcció artística de Laura Alcalà i Oriol Escursell, amb una programació d’espectacles en diferents indrets de la vila i amb la voluntat d’apropar aquesta disciplina a tots els públics. La programació abraça diferents tècniques del circ i múltiples estètiques i compta amb una producció pròpia, Respira.cions, l’espectacle inaugural creat de la  mà de l’esparreguerina Anna Rodríguez Escalé. El Festival també compta amb espais per a la reflexió al voltant del circ contemporani i cerca el vincle amb el territori, tot prenent el nom de La Palanca, que fa referència a aquest element emblemàtic del patrimoni industrial. Amb diverses activitats prèvies i durant tres dies de manera intensiva, el circ contemporani serà protagonista a Esparreguera donant presència a l’art a diferents escenaris i localitzacions de l’espai públic.

 DIMECRES 22 DE SETEMBRE

 18 h

RICKY, EL PROFESOR DE TENIS

Cia. La Mano Jueves

Espectacle organitzat en el marc de la Setmana de la Gent Gran

Plaça de la Pagesia

Entrada gratuïta. Reserva prèvia al Centre Dual els dies 13 i 15 de setembre de 16 a 19 h

 

Acrobàcies, piruetes i humor

Melena rossa i samarreta ben ajustada per marcar els quatre músculs que encara li aguanten al seu lloc, Ricky ha decidit que encara no ha arribat el moment de llançar la tovallola. Aquest Travolta de les raquetes decideix tornar a les pistes de tennis on va regnar ja fa molts anys (abans que el cacessin en un control antidopatge) convertit en professor.

 

DIMECRES 29 DE SETEMBRE

11 h

EX-LIBRIS

Cia. Voël

Funció escolar

Teatre La Passió

Entrades: 4,20 €

Un espectacle que coreografia els efectes d’una bona lectura

Ex-libris ens parla de la falta de comunicació i de la recerca de moments d’inadvertida felicitat al dia a dia. Una història delicada, on els llibres són els protagonistes, a més del quadrant rus, la tècnica mans a mans, la bola d’equilibri i la música en directe. L’activitat consta de la funció i d’una trobada posterior de la companyia amb els alumnes.

 

DIJOUS 30 DE SETEMBRE

19 h

FEM JUNTS LA PALANCA

A càrrec de Santa Barbuda i Cia. Hotel Iocandi

Taller de l’espectador

Can Pasqual

Entrada gratuïta. Cal reserva prèvia

Per viure el festival des de dins

A través d’activitats i dinàmiques es presentaran els diferents espectacles del Festival de circ i coneixerem de la mà de la Cia. Hotel Iocandi les metodologies de creació d’un espectacle i les eines de construcció d’un personatge.

 

DIVENDRES 1 D’OCTUBRE

18 h

RECORREGUTS DEL CIRC CONTEMPORANI: DES D’ON VENIM I DES D’ON ESCRIVIM

Amb Jordi Jané, Carme Canet i membres de les diverses companyies del Festival

Taula rodona

Plaça d’Antoni Nin Escudé

Entrada gratuïta. Cal reserva prèvia

L’espai de reflexió del Festival

Abordarem les dramatúrgies i els modes de producció en el circ contemporani, amb la presència de membres de les diverses companyies que participen al Festival per tal de conèixer més a fons les propostes que s’hi presentaran.

 

20 h

RESPIRA.CIONS

Espectacle inaugural

Església de Santa Eulàlia

Entrades: 8 €/ 5,60 €

La carta blanca d’Anna Rodríguez Escalé

Formada en dansa, i després d’haver ballat per companyies professionals franceses com Maguy Marin o Mathilde Monnier i d’haver col·laborat amb directors d’escena i compositors de renom, Anna Rodríguez Escalé segueix formant part de les escenes actuals amb un fort lligam amb espais de circ contemporani aquests últims deu anys.

Anna Rodríguez Escalé opta per la nau de l’església de Santa Eulàlia i proposa un diàleg entre la presència del cos físic i la polifonia de l’espai sonor. Per l’arquitectura de l’església, que exhuma la gran bellesa de la nau, RESPIRA.CIONS s’inscriu com un possible cercle generant noves perspectives interpretatives. El cicle fugaç de la vida, el temps present, els intervals entre ombra i llum, entre la immobilitat i l’acció física, intensa, crea així una trajectòria lliure, una vasta escena oberta. Anna Rodríguez Escalé s’envolta d’artistes de circ per transmetre la seva professió, l’art del moviment coreogràfic, tot oferint a Esparreguera una carta blanca d’excepció.

 

DISSABTE 2 D’OCTUBRE

10.30 i 11.30 h

CIRC EN FAMÍLIA

Cia. Giravolt

Plaça de la Pagesia

Entrada gratuïta. Cal reserva prèvia

Taller de circ en família

Els infants, acompanyats d’un adult, podran descobrir les diferents tècniques de circ: malabars, equilibris, acrobàcies i fins i tot aeris!

 

12.45 h

PEIX

Hotel Iocandi

Plaça del Centre

Entrades: 6 €/ 4,20 €

Una reflexió, des de la poètica de l’absurd, sobre la mallorquinitat

L’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat, la ridiculesa de ser grans i l’enyorança de ser petits són algunes de les qüestions que aborda l’espectacle. Un viatge metafòric cap a les profunditats humanes per buscar allò que ens fa continuar nedant, buscant, remant tot i la magnitud i la força imprevisible i sempre sorprenent de les onades.

 

19 h

HOMENAJE

Cia En Diciembre

L’Escorxador

Entrades: 8 €/ 5,60 €

El risc a escena

Homenaje és aquell moment on alguna cosa es va parar i ja no hi ha marxa enrere. Homenaje és una tragicomèdia que viatja de la mort a l’amor. Homenaje és una ferida dolça que qüestiona el públic i el situa com a possible víctima. Homenaje és un moment per a celebrar, compartir i viure. Homenaje és un repte a la solitud d’escena. Homenaje és una rebel·lió contra allò establert.

 

21.30 h

YE ORBAYU

Cia. Vaques

Patronat Parroquial

Entrades: 8 €/ 5,60 €

Circ rural trash

Un parell d’homes madurs i contundents al costat d’un músic polivalent creen una peça desequilibrada, agraïdament grotesca, una dansa descompassada de bèsties desolades, un duo de clowns desfasats tractant de seduir, i seduir-se, fent equilibris sense trampa, sobre taules, cadires i ampolles de cava.

 

DIUMENGE 3 D’OCTUBRE

11 h i 18 h

I LES IDEES VOLEN…

Cia. Animal Religion

Teatre La Passió

Espectacle adreçat especialment a infants de 2 a 5 anys

Entrades: 6 €/ 4,20 €

 

Circ per als més petits

I les idees volen… és un espectacle fresc on pocs objectes tenen molt de protagonisme i petites troballes creixen fins a esdevenir escenes divertides, fantàstiques i plenes de complicitat. Un espectacle en què el joc, la col·laboració amb el públic, la llum i la música s’enllacen per tal que cada funció esdevingui una experiència diferent.

 

12.30 h

FIL

Cia. Madame Gaüc

Colònia Sedó (davant el Museu)

Entrades: 6 €/ 4,20 €

El fil invisible que ens uneix

Fil és una creació que explora les relacions humanes a partir d’un llenguatge universal: el físic. Dos personatges s’embarquen en un joc de tensions entre la realitat i la ficció, la raó i l’emoció, per a projectar un imaginari amb el que capten la complicitat del públic. Un espectacle poètic, reflexiu i proper, on els equilibris sempre hi són presents.

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

El I Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera pren el nom de La Palanca, tot fent memòria d’aquest element emblemàtic del patrimoni industrial del municipi. Enguany es commemoren els 50 anys de la seva desaparició, a causa d’unes inundacions, amb l’organització d’una exposició i una conferència.

50 ANYS DE LES INUNDACIONS

Exposició

De l’11 al 26 de setembre a la Sala d’Exposicions Municipal i els dies 2 i 3 d’octubre al Museu de la Colònia Sedó

Ara fa 50 anys, l’any 1971, grans inundacions s’emportaven per sempre la Palanca, el pont penjant que unia les ribes d’Esparreguera i Olesa de Montserrat damunt el riu Llobregat. La Palanca, amb una singular estructura metàl·lica sostinguda per pilastres, va ser concebuda com un pont per a vianants i en feien ús els obrers de la Colònia Sedó.

CREUAR EL RIU ENTRE ESPARREGUERA I OLESA: DOS SEGLES D’HISTÒRIA, ENTRE TRADICIONS I MODERNITAT

A càrrec de Gràcia Dorel-Ferré

Conferència

Divendres 24 de setembre a les 18.30 h a la Biblioteca Municipal L’Ateneu

 Organitza: Associació per la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu Entorn, amb el suport del MNATEC i l’Arxiu Municipal.

Venda i reserva d’entrades

Les entrades es posaran a la venda a partir del 22 de setembre de 2021 a entrades.esparreguera.cat. Cal entrada per als espectacles (excepte Ricky, el professor de tenis) i reserva prèvia per a la resta d’activitats, que són gratuïtes.

Les entrades per a Ricky, el profesor de tenis es podran reservar de forma presencial al Centre Dual (C/ Arbres, 21) els dies 13 i 15 de setembre de 16 a 19 h.

Preu:

Entrada general: 8 €/ 6 €

Entrada reduïda: 5,60 €/ 4,20 € (infants a partir de 4 anys, joves fins a 25 anys, famílies nombroses o monoparentals, majors de 65 anys, jubilats, pensionistes, discapacitats i aturats)

Entrada gratuïta: infants menors de 4 anys