LA RUTA DE L’HOME DEL SAC

Itinerari proposat pel Club Muntanyenc Monistrolenc

Fitxa tècnica:
Sortida/arribada: Monistrol de Montserrat
Tipus:
circular
Distància:
7,2 km
Dificultat:  baixa
Durada: 2h
Desnivell:
300m

El Club Muntanyenc Monistrolenc ens proposa una ruta pels entorns del municipi que recorre els camins i corriols que portaven a les vinyes i ens permetrà descobrir diverses fonts naturals i antics masos, avui enrunats, mentre gaudim d’unes espectaculars vistes del massís de Montserrat.

Tot i que l’itinerari porta el misteriós nom de l’Home del Sac, tranquils que per aquests camins no us hi trobareu pas el personatge que popularment ha servit per espantar la mainada. De fet, el nom li ve perquè, antigament, els pagesos que tornaven cap al poble després de treballar als camps de cultiu, ho feien carregant a l’esquena el sac ple dels productes de la terra que portaven cap a casa.

 

La ruta

Comencem l’excursió al polígon industrial Can Prat, on podem accedir amb cotxe per la carretera C-55. Hem d’agafar l’indicador que porta a l’estació del Cremallera de Montserrat i, abans d’arribar-hi, girar a la dreta per un trencall assenyalat com El Tortuguer i creuar el polígon fins la part de dalt, on podem aparcar.

Per iniciar l’itinerari agafem la pista de sorra de la dreta i caminem durant uns pocs metres fins a arribar a un revolt que gira fort a la dreta. Deixem la pista per entrar a l’esquerra per un camí encarat a Montserrat, que ens menarà a la Font del Baldiri, un brollador d’aigua natural envoltat de plataners. Passem el pont de fusta per anar, a la dreta, cap a un petit pla que creuem en diagonal tot cercant un corriol que supera un petit ressalt i ens endinsa al torrent que ens portarà a la segona font del nostre itinerari, la Font de l’Esclatarada, on unes grapes metàl·liques ens permetran superar un petit salt.

Continuem caminant una estona més pel torrent per enllaçar amb una pista que prenem a la dreta i ens porta al Coll del Piteu (a mà dreta, podem veure la casa que li dóna nom). Seguim per la pista en suau baixada fins a una cruïlla. Davant hi tenim el corriol que ens acosta a la Font del Piteu, una deu força constant situada al fons del torrent, sota un gran roure.

Des d’aquí, marxem per l’interior del torrent per sortir a una nova pista que encarem a l’esquerra. Passem l’enrunada casa del Manyo per arribar, més enllà, al també malmès Mas del Solei del Barraquer. Aquí deixem la pista per agafar, a la dreta, un corriol, marcat a l’entrada amb una fletxa blanca, que ens baixa al Torrent del Tortuguer, que creuarem a l’alçada del Pessebre Cargoler. Un bonic camí de bosc ens porta a la Casa del Manco i, finalment,  un curt tram de pista ens retorna al lloc de sortida.

 

Els consells de l’excursionista

– La millor època per fer aquesta sortida és a la primavera o la tardor, quan el temps acompanya i podem observar els arbres florits o amb les fulles de colors rogencs i groguencs a punt de caure.

– És un itinerari molt planer i de baixa dificultat, apte per a tota la família.

–  Podeu aturar-vos a esmorzar o descansar a la Font del Piteu, una zona molt maca i tranquil·la, on hi trobareu una taula i espai per relaxar-vos. A més, la font està situada a la part més alta de l’excursió, així que després de recuperar forces, podreu seguir tot el camí de baixada.

– Si us desvieu uns 400 metres més amunt de la Font del Piteu, seguint la pista hi trobareu la font de l’Avenc de la Dona Morta.

Joaquim Serch Llach, president del Club Muntanyenc Monistrolenc.