Mª Cruz Santiago: “La primera cosa que oferim a les persones és escoltar-los”

Presidenta de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord  

Llegeix més…

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord fa 17 anys que escolta i dóna suport a persones afectades per trastorns mentals i als seus familiars. A més, perquè la població prengui consciència de què és la salut mental i s’eliminin els estigmes que pesen sobre les persones que pateixen trastorns, l’associació programa xerrades informatives com la que farà el 6 de novembre a la Casa de Cultura d’Abrera.

 

Com va néixer l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord?

L’associació va néixer l’any 2000 de la mà d’un grup de familiars de persones afectades per un trastorn mental que buscaven recolzament mutu. Des d’aquell moment va començar a créixer, incorporant nous socis, professionals i serveis.

 

Què són els trastorns mentals?
Obertament, l’Associació catalana per a la lluita contra l’estigma en salut mental, publica a la seva web una definició que crec que és molt encertada: “Els trastorns mentals es refereixen a una àmplia gamma de condicions de salut mental que afecten temporalment i substancialment la capacitat de les persones per afrontar les demandes de la vida diària. Aquesta condició pot causar alteracions de pensament, de percepció, d’estat d’ànim, de personalitat o de comportament, tot i que de vegades és invisible i no aparent davant els altres. A diferència de la discapacitat psíquica o la demència, el trastorn mental no disminueix ni deteriora les facultats mentals, sinó que les altera de forma esporàdica. El tractament i la recuperació són possibles i moltes persones amb un problema de salut mental portem una vida normalitzada.”

 

Quina tasca feu des de l’associació?

Donem suport en salut mental. Això implica incidir en tothom qui ho requereixi, tant famílies, com persones afectades per una problemàtica de salut mental o persones de la comunitat que mostrin interès en el tema.

Quan apareix una problemàtica de salut mental les persones que ho viuen no sempre saben què fer o com actuar. És cert que la persona entra dins la xarxa de salut mental i rep assistència mèdica per donar una resposta sanitària a la problemàtica. Ara bé, hi ha tota una part no inclosa en el tractament que és igualment indispensable per a la recuperació, que és la part humana. Sentir-se comprès i, sobretot, acompanyat en el procés de recuperació, així com en el procés d’acceptació i de convivència amb la persona afectada.

Compartir l’experiència viscuda amb altres persones que han passat per una situació semblant és clau en qualsevol procés. Els socis de la nostra entitat, juntament amb els professionals i els serveis que oferim, us podem acompanyar, als que us trobeu en situacions així, per tal de millorar notablement la vostra qualitat de vida.

 

Quins serveis oferiu per als afectats i les seves famílies?

La primera cosa que oferim a les persones és escoltar-los. I fer-ho des de la més absoluta sinceritat, des de la comprensió i sense emetre cap judici. Això és el primer que li faria falta a qualsevol persona que viu una situació derivada d’una problemàtica de salut mental, sigui familiar o persona afectada. A partir d’aquí, oferim tot un ventall de serveis, des del grup d’acollida per a nous socis fins al servei d’atenció psicològica, en que l’associació subvenciona teràpia per als socis que ho necessitin o un servei d’habitatge amb suport. Podeu consultar la resta de coses a la nostra web www.salutmentalblln.org.

 

També programeu xerrades i altres activitats pel territori. Hi ha desconeixement entre la població sobre què són i què impliquen els trastorns mentals?

Sí, hi ha desconeixement i el fet de programar xerrades és per poder acostar una mica més la salut mental a la població i normalitzar-la. Es tracta d’una problemàtica global que pot afectar qualsevol persona. De fet, una de cada quatre persones desenvoluparà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, de manera que no es tracta d’una cosa aïllada ni poc freqüent. Per això és necessari prendre’n consciència i normalitzar-ho.

 

L’estigma és un dels principals problemes per a les persones que tenen un trastorn mental?

Si, ho és. I ho és majoritàriament pel desconeixement que parlàvem abans. També per la imatge distorsionada que se’n té. Tot plegat, suposa una barrera per la recuperació, ja que tot sovint porta a un aïllament social i, com dèiem a una discriminació, pel sol fet de patir un trastorn.

 

Com podem, els que no som especialistes, ajudar a una persona amb trastorn mental?

Hi ha moltes maneres, d’entrada aquesta entrevista n’és una. Les persones del món de la comunicació podeu fer-hi molt, donant a conèixer la problemàtica i fer-ho, a més a més, d’una forma responsable. Una altra cosa que es pot fer és fer-li saber a la persona que pateix un problema de salut mental que en pot parlar tranquil·lament amb tu, que no el discriminaràs ni el miraràs malament.