Premi de Recerca

La Regidoria de Patrimoni Històric Cultural de l’Ajuntament d’Esparreguera ha convocat la sisena edició del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera, un certamen que té per objectiu promoure l’estudi i la recerca en qualsevol àmbit del coneixement centrat en el municipi. Per a participar-hi, cal presentar una obra inèdita i escrita en llengua catalana amb temàtica lliure, però sempre centrada en la vila d’Esparreguera. Hi ha dues categories, Adults i Joves, aquesta darrera integrada per dues subcategories, 3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat. Els premis consistiran en un lot de productes multimèdia per a cada premiat i, en el cas de la categoria d’adults, en la publicació del treball guanyador amb un tiratge de 100 unitats per a distribuir gratuïtament. Per a l’exercici 2021 els premis estan valorats amb un import global de 3.500 euros. Les obres es poden presentar fins al 4 de juny a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Les obres que es presentin al Premi de Recerca Vila d’Esparreguera poden ser d’autoria individual o col·lectiva, amb un màxim de fins a tres persones, i cada participant pot presentar un únic treball. En la categoria Jove, el treball no podrà sobrepassar les 80 pàgines i es podrà complementar amb el material gràfic que es consideri adient. En la categoria Adults, s’haurà de presentar una memòria que haurà de contenir, entre d’altres aspectes, el títol, un petit resum amb una extensió màxima de 15 pàgines, la relació de bibliografia que es farà servir i el calendari d’execució del treball, ajustat a una duració màxima de cinc mesos des de l’adjudicació del premi. El regidor de Patrimoni Històric Cultural, Juan Jurado, ha destacat “la importància d’aquest premi com a eina de divulgació del patrimoni i la història local” i ha animat a la ciutadania, i especialment als joves, a participar-hi per recuperar el nombre de candidatures que hi havia abans de la pandèmia.

Les persones participants poden lliurar els seus treballs fins el 4 de juny a les dues de la tarda a l’OAC, per a fer-ho caldrà demanar cita prèvia. Els treballs han d’anar signats amb pseudònim i se’n presentarà una còpia en paper o bé en format digital en CD o llapis de memòria, dins d’un sobre gran. A la seu electrònica municipal es poden consultar les bases així com els formularis de sol·licitud per a presentar candidatures. El jurat, que estarà presidit pel regidor de Patrimoni Històric Cultural i integrat per quatre persones de la vila vinculades al món acadèmic o amb interès per la història local, valorarà l’originalitat del tema, el procés de recerca i el rigor científic, la qualitat lingüística i la presentació i estructura dels treballs presentats. Els premis consistiran en un lot de productes multimèdia valorat en un màxim de 400 euros per a cadascuna de les dues categories Jove, segon cicle d’ESO i Batxillerat, i la publicació del treball guanyador de la categoria adults, amb un tiratge de 100 exemplars. El lliurament de premis se celebrarà el 2 de juliol a dos quarts de set de la tarda a la sala d’actes de Can Pasqual.

La 5a edició del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera, que va veure alterats els seus terminis i participació a causa de la declaració de l’Estat d’Alarma per l’emergència sanitària, va tenir com a guanyador en la categoria Adults, “Esparreguera 1931-1939. República, Guerra, Revolució i Repressió”, de Josep Maria Cobos Hernández. I en la categoria de Joves Batxillerat el treball guanyador va ser “50 anys de Passió: història de la Passió d’Esparreguera i crònica de la construcció del teatre nou”, de Miguel Ortiz Alcaide. La categoria de Joves 3r i 4t d’ESO va quedar deserta, perquè no s’hi va presentar cap candidatura.