Ratpenats

El passat divendres 23 de juliol ANDA amb col·laboració dels membres de Capreolus (secció de natura del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) van dur a terme un cens de ratpenat d’aigua (Myotis daubentonii) a la llera abrerenca del riu Llobregat.

Aquest cens forma part del projecte de ciència ciutadana Quirorius desenvolupat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, el qual té com a objectiu estudiar, seguir i protegir les poblacions de ratpenats d’aigua arreu del territori català.

Aquest projecte ja s’estava executant els anys anteriors a Abrera amb la col·laboració entre ADENC i ANDA. I des de l’estiu passat, Capreolus s’encarrega de realizar els mostrejos a Abrera i Olesa de Montserrat.

La metodologia del cens consisteix a traçar un feix de llum arran d’aigua entre les dues ribes del riu per observar l’activitat nocturna d’aquests animals.

Aquest any, a diferencia d’algun cas anterior, no s’ha pogut determinar la presencia del ratpenat d’aigua al municipi. La seva presència és un indicador de la bona qualitat de l’aigua del riu i del bosc de ribera en general.

En el mapa adjunt, es poden veure les zones de mostreig (en vanderes blaves) on quatre equips diferents van dur a terme l’observació.

Per a més informació del projecte i la consulta de dades, es pot visita el lloc web: www.ratpenats.org