Tots Sants: recomanacions

Amb motiu de la festivitat cristiana de Tots Sants, que se celebra l’1 de novembre, i davant l’actual situació de pandèmia per la Covid-19, el cementiri d’Esparreguera amplia els seus horaris d’obertura i reforça les mesures de seguretat per a evitar que es produeixin aglomeracions dins de la instal·lació. Tant l’Ajuntament com l’empresa Exfun, concessionària del cementiri municipal, recomanen a la ciutadania que les visites als difunts es facin de forma esglaonada entre el proper dilluns, 26 d’octubre, i el dia 2 de novembre amb l’objectiu que aquestes siguin el més espaiades possibles i no es produeixin concentracions. També s’ha reforçat la neteja i desinfecció dels espais i s’han delimitat els recorreguts per a donar compliment a les recomanacions de les autoritats sanitàries.

A causa del nou repunt de casos de coronavirus, el cementiri ha reforçat els protocols a seguir durant la propera festivitat de Tots Sants amb la finalitat d’afavorir que els accessos al recinte i la circulació de persones en el seu interior es facin amb totes les mesures preventives possibles. Per aquest motiu, s’han ampliat els horaris d’obertura i tancament de la instal·lació per tal de facilitar les visites i es recomana a la població que, per tal d’evitar aglomeracions, totes aquelles persones que tingui previst visitar els seus difunts per Tots Sants ho facin de forma esglaonada al llarg de la propera setmana. El cementiri estarà obert de dilluns 26 a divendres 30 d’octubre de 10 del matí a 1 del migdia i de 3 a 6 de la tarda; dissabte 31 d’octubre, l’horari serà de 10 del matí a 6 de la tarda; el diumenge 1 de novembre, dia de Tots Sants, s’obrirà de 8 del matí a 6 de la tarda; i dilluns 2 de novembre, Dia dels Difunts, es podrà visitar de 10 del matí a 1 del migdia i de 3 a 6 de la tarda.

Per a poder controlar l’aforament, s’establirà un accés d’entrada i un altre de sortida del recinte degudament senyalitzats i hi haurà subministrament de gel hidroalcohòlic a l’entrada. A més, Exfun ha contractat personal de seguretat pels dies 31 d’octubre i 1 de novembre, quan es preveu que hi hagi un major nombre de visitants, amb la finalitat de controlar l’accés i l’aforament del recinte. També es recorda a la ciutadania que cal complir les mesures d’higiene i prevenció fixades per les autoritats sanitàries: l’ús obligatori de la mascareta, respectar la distància de seguretat entre persones usuàries, evitar el contacte social així com la formació de grups, principalment davant de les sepultures, i limitar el temps d’estada en el cementiri, evitant passejos pel recinte. Per tal d’evitar aglomeracions, Exfun ha suspès també els concerts de música clàssica que havia previst fer durant la festivitat.

El regidor de Salut Pública de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, ha demanat a la ciutadania que “respecti totes les mesures de seguretat i, sobretot, que esglaoni les visites i no s’esperi al dia de Tots Sants per anar al cementiri, sabem que per a molta gent és un dia especial, de record dels seus, però aquest any la situació sanitària fa que haguem de prioritzar la seguretat per davant de tot”. Per a garantir-la, l’empresa Exfun també ha incrementat el servei de neteja i desinfecció del cementiri, amb especial atenció al mobiliari urbà, passamans, bancs i escales. D’altra banda, el consistori està valorant si caldrà reforçar el servei de bus urbà, que normalment ampliava la seva freqüència de pas durant el dia de Tots Sants, perquè el fet d’esglaonar les visites al llarg de tota la setmana disminuirà el nombre de visitants el dia 1 de novembre.