Tret de sortida

La fira de Nadal 2020 d’Olesa no ha faltat a la seva cita amb el calendari. Malgrat que ha comptat amb menys paradetes del que és habitual, per qüestions de seguretat, ha rebut la visita constant dels olesans i olesanes durant tot el dia, sense grans aglomeracions. No hi ha faltat varietat artesanal en una edició sense espectacles com La Carassa o les actuacions de les corals.

L’inici de la Fira de Nadal representa també l’inici de les activitats i celebracions tradicionals d’aquesta època de l’any al municipi. Enguany la fira ha estat diferent per la situació pandèmica i només s’han pogut veure 24 paradetes, menys de la meitat de les que van participar-hi l’any passat (56). Aquesta edició, l’organització ha prioritzat la gent d’Olesa i firaires professionals necessitats d’ingressos.

Tot i les circumstàncies, la Fira de Nadal ha disposat d’una gran varietat de productes artesanals i de la terra en un espai sense oferta manufacturada. D’entre els sectors de l’artesania representats han estat presents el del tèxtil, la pintura, els objectes de fusta, les flors, la ceràmica, el vidre, la joieria, els sabons naturals, les joguines o l’alimentació (embotits i formatges) en un total de 24 paradetes.

L’edició d’enguany ha estat diferent per a Trini Camprubí, presidenta de l’Associació de Veïns del Casc Antic, però també “un èxit pel rendiment obtingut pels paradistes i pel comportament del públic”. A diferència d’anys anteriors on l’afluència de gent era mínima durant el matí i màxima a la tarda, aquest any el públic s’ha repartit durant tot el dia, facilitant el control de l’aforament per part de l’organització.

La fira ha comptat amb un recorregut ascendent des del carrer d’Alfons Sala fins a la Plaça de les Fonts. La gent podia sortir pel carrer de Salvador Casas o pel mateix Alfons Sala a través d’un carril lateral habilitat. Per assegurar les mesures de seguretat, l’Ajuntament d’Olesa ha posat a disposició de l’organització agents cívics i socials per controlar els accessos i lliurar gel hidroalcohòlic als visitants. En cap moment del dia s’ha hagut de limitar l’entrada de visitants a la fira i quan s’han format grups nombrosos de gent s’han dispersat de seguida.

La satisfacció entre els paradistes ha estat màxima respecte de la clientela, com l’agraïment envers l’Associació de Veïns del Casc Antic per l’oportunitat de ser a la fira. Trini Camprubí destaca que molts paradistes no han pogut ser a cap fira des del març i que “han estat encantats de venir a Olesa”. Camprubí també ha destacat que la Fira de Nadal ha estat una manera de socialitzar-se i “els olesans i olesanes han pogut recuperar certa normalitat”, encara que “esperem que l’any que ve gaudim d’una fira normal, com abans de tot això”.

Més enllà del menor nombre de paradetes i del control de l’aforament, un dels aspectes diferenciadors de la fira d’enguany ha estat l’absència de paradetes amb representació de les entitats, així com dels habituals espectacles com La Carassa o les actuacions de les corals.

Les activitats nadalenques continuen la setmana vinent a Olesa de Montserrat. L’Associació de Pessebristes organitza un any més la tradicional mostra de diorames de pessebre que es podrà visitar des del 19 de desembre fins al 10 de gener a la Casa de Cultura. El pròxim diumenge, 20 de desembre, arriba una de les cites més esperades pels infants del municipi que podran fer cagar el Tió Gegant al parc municipal.

Font: Ajuntament d’Olesa